POGOVORI

INTERVJU Z
AROMATERAPEVTKO
NINO MEDVED

“Čut voha je zelo skrivnosten čut in šele v zadnjem času je znanstvenikom uspelo vsaj približno “razkrinkati” njegovo delovanje. Vohamo ves čas, tudi kadar spimo. “

QUOTELIFE
Pravijo, da nas poklic poišče, če smo le dovolj odprti. Vi pa ste svoje poslanstvo kar zavohali. Kaj se je v vas premaknilo, ko ste odkrili trgovinico z eteričnimi olji sredi New Yorka?
NINA MEDVED

Od nekdaj sem bila zelo dojemljiva za vonje, a se z njimi nisem zavestno ukvarjala. Ko sem zavila v trgovinico Enflerauge v New Yorku in povohala vrtnico, neroli, bergamotko, se mi je zdelo, kot da potujem - ne samo v druge kraje, temveč tudi v druge časovne dimenzije. Velik premik pa se je zgodil, ko sem začela eterična olja uporabljati v vsakdanu - moje razpoloženje se je spremenilo, stres velikega mesta me je manj obremenjeval.

QUOTELIFE
Kako ste se izobrazili na področju aromaterapije?
NINA MEDVED

Nekaj mesecev sem delala v trgovini Enfleurage, kjer so imeli delavnice različni aromaterapevti in parfumerji. Ko sem se vrnila v Slovenijo, sem se vpisala v zagrebško šolo za aromaterapevte, nato pa nadgrajevala znanje s številnimi spletnimi tečaji, na konferencah, sejmih … Aromaterapijo sem nadgradila s študijem parfumeristike in naravne kozmetike.

nina_medved_magnolija2

Kot rečeno, vonji vplivajo na naša čustva in um. Človek je od nekdaj uporabljal vonje v ritualih, celo za spreminjanje stanj zavesti. Rastlina z vonjem komunicira z okolico in vonj rastlin na zelo subtilen način komunicira z nami, z našo podzavestjo.

QUOTELIFE
Vonji nas lahko popeljejo v preteklost, spreminjajo naše razpoloženje. Kakšno moč prav za prav imajo?
NINA MEDVED

Čut voha je zelo skrivnosten čut in šele v zadnjem času je znanstvenikom uspelo vsaj približno “razkrinkati” njegovo delovanje. Vohamo ves čas, tudi kadar spimo. Vonj vpliva na različne dele možganov, posebej na limbični sistem, kjer se hranijo naša čustva in spomini. Prav zato je vonj močno povezan s spominom in ko povohamo nek vonj, ki ga poznamo iz preteklosti, lahko v hipu prestopimo v drug čas. Pojavijo se lahko tudi čustva, povezana s tem dogodkom.
Z vonjem lahko vplivamo na razpoloženje, kognitivne sposobnosti, celo obnašanje. Je pa treba poudariti, da je vohanje izjemno individualno in nekomu je lahko recimo vonj prave sivke izjemno prijeten ter sproščujoč, drugemu pa zoprn - četudi raziskave potrjujejo sedativno delovanje eteričnega olja sivke.

QUOTELIFE
Z eteričnimi olji lahko zdravimo telo in dušo. A vsako za zdravljenje potrebujemo znanje. Koliko predznanja potrebujemo pred uporabo eteričnih olj?
NINA MEDVED

Če nismo zdravniki, ne zdravimo. Aromaterapija, kot jo prakticiram in učim, je holistična. Njen cilj je, da spodbujamo in vzdržujemo zdravje na vseh nivojih - fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem.
Eterična olja lahko uporablja vsakdo, vendar mora način uporabe prilagoditi svojemu znanju. Na primer, če o eteričnih oljih ne veste veliko, jih lahko uporabite v prostoru - na primer v difuzorju. Za namen neposredne inhalacije ali nanosa na kožo je potrebno pridobiti vsaj osnovne informacije o priporočenih koncentracijah in izbiri baze. Določena eterična olja imajo kontraindikacije, zato je potrebno poznati vsako uporabljeno eterično olje. Interna uporaba je namenjena samo strokovnjakom, največkrat jo prakticirajo farmacevti in zdravniki. Laikom uživanje eteričnih olj odsvetujem.

QUOTELIFE
Zanima vas tudi preplet psihologije in aromaterapije. Kako si vedi pomagata?
NINA MEDVED

Aromaterapija je široka veda in le en del aromaterapije je pravzaprav terapija z vonjem. Kot rečeno, vonji vplivajo na naša čustva in um. Človek je od nekdaj uporabljal vonje v ritualih, celo za spreminjanje stanj zavesti. Rastlina z vonjem komunicira z okolico in vonj rastlin na zelo subtilen način komunicira z nami, z našo podzavestjo.
Nenazadnje nas vonji pomirjajo in delujejo antistresno; s tem, ko vpeljemo eterična olja v svoj vsakdan, lahko občutno znižamo raven stresa in ustvarimo harmonijo telesa in duha.

QUOTELIFE
Je v naravni odgovor za naše dobro počutje?
NINA MEDVED

Odgovor, bi rekla, je v nas samih - a tudi mi smo vendarle del narave. Zdajle, ko je pomlad, me že samo pogled na cvetočo češnjo zaziba v stanje radosti, vzbudi veselje do življenja. Vendar je potrebna tudi odločitev, da nekaj naredimo zase, za svoje počutje. Naše telo stremi k temu, da bi bilo zdravo. Res pomembno je, da mu prisluhnemo; se ustavimo, si vzamemo čas za nego in razvajanje.

QUOTELIFE
Kateri vonj vas popelje na sončno stran življenja?
NINA MEDVED

Na splošno so citrusi tisti vonji, ki dvigajo razpoloženje in prinesejo žarek sonca v naš dan. Zelo sveži so in lahkotni, zato so všeč večini ljudem. Osebno imam najraje bergamotko, pa tudi mandarino in grenivko. Eterična olja cvetov - recimo vrtnica in neroli - so bolj prefinjena in imajo subtilnejše delovanje na psiho; uporabimo jih pri stanjih kot so anksioznost, jeza, nemir (posebej neroli), ter za odpiranje srca, ljubezen do sebe, zaupanje v življenje (vrtnica). Osnovno pravilo je, da uporabite vonj, ki vam je všeč - ni potrebno, da gre za eterično olje, vohate lahko tudi cvetove na vrtu, zemljo po dežju, domača jabolka … Že samo ko vohamo, posebej če vohamo zavestno, se bo naše razpoloženje izboljšalo.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več o operaciji.

logo-esrs
logo-czk
logo-mk
NAZAJ NA VRH
Group 2

Instagram

Kontaktirajte nas

Vse se prične s pozdravom.
Naredite prvi korak, mi pa bomo naslednjega.

info@quotelife.si
+38640413655