Zapisovanje in povečanje produktivnosti

Poleg klasičnega rokovnika Twenty Seventeen smo tokrat posebej za moške pripravili planer Sometimes a man’s gotta do, what a man’s gotta do. Ustvarili smo ga z mislijo, da ga moški ne bodo nosili zraven ampak bo ta postal priročen sopotnik na delovni mizi. Tedenski rokovnik nima vpisanih datumov, na levi strani lista so zapisani dnevi v tednu, na desni pa je To do list in prostor za zapisovanje posebnih datumov in prioritet. Za vsakim petim listom se na črni podlagi skriva citat, ki služi dodatni motivaciji.

 

2

Zakaj je zapisovanje stvari na list papirja, še vedno prvi nasvet ko govorimo o organizaciji dela?

Ker še vedno deluje. Ko zapisovanje opravil v dnevu postane navada, se spremeni način vašega dela in razmišljanja. Čeprav se zdi kot najbolj obrabljen nasvet, bomo v nadaljevanju razložili zakaj deluje.

Delovanje možganov

Najbrž ste že vsi doživeli dan, ko ste nenadoma med opravljanjem nečesa popolnoma rutinskega našli rešitev problema, katerega reševanju ste prej namenili dolge ure. Ali pa ste se domisli genialne ideje za vaš posel, naslednjo marketinško akcijo, produkt. Bili ste prepričani, da tako briljantne ideje nikakor ne boste pozabili. Pa ste jo.

5

Kadar idejo zapišemo, se zgodita dve stvari. Prva je fizični zapis ideje, ki tako postane neodvisna od zapomljivosti možganov. Ko idejo zapišemo aktiviramo tudi drugi del možganov, ki je odgovoren za procesiranje ideje, med tem, ko jo zapisujete. S tem ko stimulirate drugi del možganov, si zadevo boljše in za dalj časa zapomnite.

Razbremenitev možganov

Kadar imate v mislih preveč stvari, jih težko procesirate, zato se nikakor ne morete osredotočiti na vse ideje hkrati. Kakor hitro idejo zapišete, možgani dobijo signal, da na to zadevo lahko zavestno »pozabijo«, saj je že zapisana. Tako misel spravite iz možganov in se lahko osredotočite na trenutno dogajanje, oz. na probleme, ki jih je potrebno rešiti v danem trenutku. Občutite zadovoljstvo, kot da je odpadlo težko breme. Z manj tekočih misli je fokus veliko boljši.

 

3

Kako pa dejansko uporabljate zapiske?

Seveda vsa zapisana opravila ne bodo koristna, če jih ne boste nikoli pogledali. Pomembno je, da si za vaša zapisana opravila vsak dan vzamete čas. Priporočljivo je to storiti zjutraj ali zvečer. Pri tem črtate kar ste že opravili in pregledate, kaj vse vam je ostalo za naslednji dan. Tudi, če prečrtate vsak dan samo eno stvar in se premikate zelo počasi, ne pozabite, da je pomembno, da se premikate in da bo seznam s časom vse krajši, ne glede na vašo hitrost. Kar pa je najpomembnejše, nič več vam ne bo ušlo.

333Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Share this post